Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z Budyniem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
cukier 250 g
żółtko jajek 5 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżki
białko 5 szt.
cukier 1 szklanka
budyń śmietankowy 2 szt.
olej 1/2 szklanki
maliny świeże 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z Budyniem

Margaryné pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części, zamrozić. Na spód blachy zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor.

Po ubiciu na sztywno białek, powoli wsypywac cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując. Wlać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny. Maliny lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temp. 180ºC przez około 30 - 40 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M-W 17.01.2012 20:52
napewno wypróbbuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak