Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z Jagodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 200 g
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 5 szt.
mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 2
dżem jagodowy 1/2 sloika
jagody 200 g
białko 5 szt.
cukier 1 szklanka
budyń śmietankowy 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z Jagodami

Margaryné, żółtka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w taki sposób, aby powstała mieszanina o konsystencji kruszonki. 3/4 okruchów wysypać na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć dżem, rozprowadzić po całej powierzchni tworząc cienką warstwę, a potem rozsypać jagody.
Z pozostałych po przygotowaniu ciasta kruchego białek ubić ze szczyptą soli sztywną pianę, dodając do niej następnie stopniowo szklankę cukru - stale ubijając. Następnie dodać budynie śmietankowe, nie zaprzestając ubijania. Masę z białek wyłożyć na owoce, posypać po wierzchu pozostałą kruszonką. Piec ok. 40 minut w 170 *C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak