Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pierożki z kapustą i grzybami podane z plastrami wędzonego tuńczyka z borowikami w śmietanie i świeżo siekanym koperkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 g
woda 1/2 szklanki
jajko 1 szt
kapusta kiszona 400 g
cebula 100 g
szczypiorek 1/2 pęczka
cebula 20 g
oliwa 1 łyżka
białe wino 20 ml
śmietana kremówka 120 ml
borowiki 80 g
podgrzybki suszone 100 g
tuńczyk 80 (wędzony)

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierożki z kapustą i grzybami podane z plastrami wędzonego tuńczyka z borowikami w śmietanie i świeżo siekanym koperkiem

Sposób przygotowania:
Suszone podgrzybki namoczyć, ugotować, a po wystudzeniu pokroić w cienkie paski i podsmażyć z cebulą. Kapustę pokroić, ugotować, dodać podsmażone grzyby z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz wystudzić.
Z mąki, wody i jajka przygotować ciasto, uformować pierogi i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Na patelni podsmażyć borowiki z dodatkiem cebuli i czosnku, podlać białym winem. Po odparowaniu dodać śmietanę i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pierogi zrumienić na patelni, posypać pokrojonym w paski wędzonym tuńczykiem i świeżo siekanym szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cikakameku 04.08.2012 21:44
chyba wiem co będzie jutro na obiad
kriso 21.04.2011 10:23
ciekawy przepis
kriso 21.04.2011 10:23
ciekawy przepis
szajba2 22.02.2011 15:48
zjadłbym ze trzy porcje
gosia561 22.02.2011 02:05
smacznie to wygląda
Małgorzata106 14.12.2010 20:31
pycha
aisoglam 10.12.2010 09:07
muszę wypróbować ;)
Barbara55 25.10.2010 15:06
może być
rakow2
rakow2 23.10.2010 16:59
pierożki super tylko po co tuńczyk do tego?
Agnieszka_B 21.07.2010 11:06
Uwielbiam pierożki pod każdą postacią:) Te również muszą być pyszne.
Klaudia007 03.07.2010 20:11
Ja robię takie same pierożki tylko podaje z czerwonym barszczykiem
Iwusia 07.05.2010 16:30
Zrobiłam ale bez grzybków ;) czekają na gości :) Jednego i tak podkradłam i smacznie mi wyszło :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak