Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pierożki wonton

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 25 dag
sól 1/4 łyżeczki
jajko 1 szt.
woda 5-6 łyżek
Nadzienie:
szpinak mrożony 12,5 dag
mielona wieprzowina 25 dag
zielona cebulka 2 szt.
imbir świeży 2,5 cm
sos sojowy 1 łyzka
ocet ryżowy 1 łyżka
jajko 1 szt.
mąka kukurydziana 1/2 łyżeczki
DODATKOWO:
sos chili do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierożki wonton

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i zrobić dołek. Wbić do niego jajko i wlać połowę wody. Całość zagnieść regularnie zbierając mąkę i dolewając resztę wody. jej ilość będzie zależała od rodzaju mąki. A robiłam z 650 - weszło mi 75 ml wody, i z 450 (tortowej, i tę polecam), gdzie wlałam 90 ml. Zagniatać ciasto przez 5 minut, uformować w kulę i odłożyć przykrywając szczelnie miską na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować - zrobiłam to w maszynce do makaronu, dając tradycyjnie rozstawy: 1-3-5. Ogólnie z ciasta wykrawać krążki lub kroić na kwadraty, lub... co nam przyjdzie do głowy. To przepis nie tylko do tego dania.
Krok 1 - Smażone pierożki wonton foto
2
Szpinak wrzucić na suchą patelnię i podgrzewać, aż sie rozmrozi. Mieszając od czasu do czasu, aby woda odparowała. Przełożyć na sitko i odcisnąć z resztek wody, po czym wsadzić do miski.
Krok 2 - Smażone pierożki wonton foto
3
Dodać mielone mięso i wymieszać.
Cebulki oczyścić i pokroić razem ze szczypiorem (raczej małe, a i jak szczypior jest wybujały to dać go z umiarem). Imbir obrać i zetrzeć - można dać go w mniejszej nieco ilości, jeśli za nim nie przepadamy. Razem z cebulką dodać do mięsa i wymieszać. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy i jajko. Wymieszać i dodać mąkę kukurydzianą. Wymieszać oczywiście po raz kolejny.
Krok 3 - Smażone pierożki wonton foto
4
Rozwałkować ciasto i pokroić na kwadraty o boku 7,5 cm (rozwałkowane w maszynce wystarczy złożyć wzdłuż na pół i przeciąć po tej linii, po czym odcinać już tylko kwadraciki). Nadziewać sporą łyżeczką nadzienia (z czubem) kładąc farsz na środku, po czym zlepić po przekątnej w trójkąty, mocno dociskając brzegi. Odkładać na bok - nic im się nie stanie podczas lepienia kolejnych pierożków.
Krok 4 - Smażone pierożki wonton foto
5
W rondlu rozgrzać olej. Jego odpowiednią temperaturę łatwo sprawdzić wrzycając kawałeczek czerstwego chleba. Powinien od razu wypłynąć na wierzch i szybko się zrumienić. Przygotować talerz przykryty ręcznikiem papierowym obok. Wrzucać partiami pierożki (w zależności od wielkości rondla) do goracego oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 5 - Smażone pierożki wonton foto
6
Przekladać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krok 6 - Smażone pierożki wonton foto
7
Podawać z sosem chili...
Krok 7 - Smażone pierożki wonton foto
8
...przegryzając z przyjemnością.
Krok 8 - Smażone pierożki wonton foto
9
Podawać najlepiej gorące, ale na zimno też są pyszne.
Krok 9 - Smażone pierożki wonton foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 11.06.2017 22:26
Chętnie bym spróbowała:)
IZABELA29 20.03.2017 16:06
Pysznie wygladają
ben-ka 09.11.2015 08:31
Apetyczne, chętnie bym się skusiła.
foczka-ks 30.09.2015 00:22
wygląda bardzo smacznie
barbara11561 15.01.2014 14:25
wygladają bardzo smacznie:)
ilka_86 29.04.2012 09:10
super przepis
angelika14 07.02.2012 16:41
na pewno smaczne
suzana 17.01.2012 16:23
świetnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak