Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PYZY ZIEMNIACZANE

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniak 1 i 1/2 kilograma
mąka do posypania
sól do smaku
słonina 5 dag
cebula 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: PYZY ZIEMNIACZANE

Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą. 35 dag gotujemy w „mun­durkach\", po czym obieramy ze skórki, ostudzamy, przepuszczamy przez maszynkę lub tłuczemy gorące drewnianym tłuczkiem. Resztę ziemniaków cienko obieramy, ścieramy na drobnej tarce, lekko odciskamy z nadmiaru skrobi. Odciśnięty sok zostawiamy, aby się ustał, następnie zlewamy z wierzchu płyn, a pozostałą skrobię dodajemy do startych ziemnia­ków. Starte ziemniaki łączymy z gotowanymi, całość solimy i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy wówczas 3-4 łyżki mąki pszennej lub 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Z ciasta formułujemy w mące gałki wielkości orzecha włoskiego, a w każdej robimy wgłębienie. Wkładamy je na wrzącą, osoloną wodę i zgotowujemy 5-8 minut aż wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową na cedzak, przelewamy gorącą, prze­gotowaną wodą. Gorące pyzy podajemy polane stopioną słoniną i posiekaną usmażoną cebulką.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 28.01.2012 08:03
mniam :)
jola1508 18.01.2012 21:25
bardzo lubię
paula99926 18.01.2012 21:05
jutro będa na obiadek :)
Emilia22 17.01.2012 15:56
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak