Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z brukselką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brukselka 300 gram
ryż 1/2 szklanki
ceula średnia 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
bulion warzywny 2,5 szklanki
sól do smaku 5 szczypt
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
wino białe wytrawne 1/4 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty
parmezan 3 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z brukselką

Brukselkę umyć, obrać i podgotować na parze al -dente. Brukselkę ostudzić i pokroić na połówki. Bulion podgrzać, dobrze doprawić i trzymać ciepły. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć cebulę na złoty kolor. Do cebuli dodać ryż, zgnieciony czosnek. Smażyć mieszając co jakiś czas, aż ziarna ryżu zaczną trzeszczeć. Dodać wino i mieszać aż zostanie wchłonięte. Dodać pół szklanki ciepłego bulionu i mieszać.
Kiedy ryż będzie prawie suchy dodać brukselkę i podlać bulionem. Potrawę mieszając podlewać ciepłym bulionem aby ryż był miękki. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Potrawę można wymieszać ze startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 28.03.2013 20:00
Podoba mi się ten przepis
Norgiusz 25.07.2012 21:24
super
fictor123 02.07.2012 10:23
mniam
smile 26.06.2012 14:45
slicznie wygladają ;)
Kuchareczka2 06.05.2012 10:46
znakomite
ewka1978 21.04.2012 09:59
Super
kamyk 19.04.2012 10:21
pyszne
Krystyna32 31.03.2012 14:10
pycha
caralajna 17.01.2012 14:19
baaardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak