Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonko z szybkowara, zapieczona w piekarniku

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonka 2 sztuki
ziele angielskie kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
pieprz
Sól ziołowa jodowana Prymat
włoszczyzna 250 g
oliwa
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Golonko z szybkowara, zapieczona w piekarniku

W pierwszej kolejności oczyścić golonki, natrzeć solą ziołową, pieprzem białym. Do szybkowara wlać wrzątek, ułożyć golonki, dodać ziele angielskie, liście laurowe , pieprz czarny, sól (wywar wyszedł dość słony - ale i tak golonka nie pochłonęła tej ilości soli). Całość gotować ok 1h, po czym dodać obraną włoszczyznę i ponownie gotować ok 15 minut pod niższym ciśnieniem.

Gtowe ułożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posypać papryką słodką, na dno wlać szklankę wywaru, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 15-20 minut.

KAPUSTA: przygotowana z 400 g kapusty kiszonej, 15 dag boczku, 1 cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liść lauowy, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka mąki.

Kapustę gotować z dodatkiem przypaw ok 30 minut. Osobno boczek i cebulkę pokrojone w kosteczke podsmażyć na oleju, dodać pod koniec gotowania do kapusty. Przygotować zasmażkę z masła i mąki, dodałać do kapusty, zamieszać - kapustka gotowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 17.01.2012 10:59
golonek w szybkowarze jeszcze nie robiłam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak