Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak krucho drożdżowy z ryżem, grzybami i rybą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz:
ryż 100 g
margaryna 1 łyżka
grzyby suszone 20 dag
cebula 1 sztuka
olej
szczypiorek pęczek
sól pieprz, sól ziołowa
Ciasto:
rodzynki 2dag drożdży, 1 łyżeczka cukru,
mąka 25 dag
żółtko jajek 2
jajko 1
sól
śmietana gęsta 3 łyżki
masło 2 łyżki
margaryna do smarowania formy
jajko ugotowane na twardo 2
karp 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak krucho drożdżowy z ryżem, grzybami i rybą

Przygotować rozczyn: rozetrzeć cukier z pokruszonymi drożdżami, dodać ciepłe mleko i przesianą mąkę, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie grzyby umyć, zalać ok 0,5 l wody, zagotować, następnie wywar odstawić, a grzyby pokroić w paseczki.

Cebulkę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę margaryny i łyżkę oleju, podsmażyc cebulkę, dodać ryż i grzyby, smażyć ok 3 minut, całość zalać wywarem z grzybów,  gotować na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wywaru.

Rybę oczyszczoną podgotować w wywarze warzywnym, następnie oddzielić od skóry i ości (najlepiej te najwieksze kawałki, najdalsze od ogona). Mięso podzielić na mniejsze kawałki, posypać odrobiną soli ziołowej.

Zostało ciasto do wykonania: Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać masło lub margarynę, drobno posiekać nożem , następnie dodać jajko, żółtka, sól, rozczyn i śmietanę, posiekać i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 częci, każdą rozwałkować, uformować np na kształt ryby. Na pierwszą część ułożyć ryż, kawałki ugotowanej ryby, posiekany szczypiorek i małe kawałki jajka, całość przykryć drugim ciastem, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia, następnie zaznaczyć wzorek, górę posmarować białkiem, piec w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni ok 45-55 minut.

Gotowe danie podawać z barszczem, świetnie smakuje ciasto posmarowane sosem chrzanowym (majonez wymieszany z tartym chrzanem)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 17.01.2012 22:36
ale cudnie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak