Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Fale Dunaju

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka przenna 30 dag
polewa czekoladowa
jajko 5 szt
cukier 15 dag
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier wanilinowy 1 szt
brzoskwinie w puszce 1 piszka
margaryna 25 dag
masło 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Fale Dunaju

Ucieramy żółtka z margaryną. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ubijamy białka . Gotowa pianę dodajemy do masy.

Smarujemy blachę margaryną i wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy po czym wylewamy go na jasne ciasto.

Kroimy brzoskwinie i dodajemy je do ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni ok 45 min.

Krem: gotujemy budyń na 0.5l mleka i pozostawić do wystygnięcia. Do lekko papkowatego masła dodajemy schłodzony budyń i mieszamy aż powstanie krem.

Na zimne ciasto nakładamy krem i polewamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 04.05.2013 09:09
Takie ciasto lubię
Motorek 04.10.2012 13:01
pycha
Wafelek2601 02.03.2012 00:35
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak