Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bakłażany z sosem jogurtowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt.
czosnek 3 ząbki
kuskus 1 szkl.
mięso mielone 1/2 kg.
cebula
jajko
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna
sól i pieprz
cynamon Prymat
miód pszczeli 1 łyżka
jogurt naturalny 1/2 l.
mięta 2 gałązki
papryka zielona po 1 szt.
papryka czerwona po 1 szt.
lubczyk 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
tymianek 1 (posiekany)
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: bakłażany z sosem jogurtowym

bakłażany rozciąć wzdłuż wydrążyć miąższ i posolić dość obficie,na oleju zeszklić posiekaną cebulę wraz z 2 ząbkami czosnku,dodać umytą i pokrojoną w kostkę paprykę wymieszać chwilę poddusić dodać mięso mielone ponownie wymieszać i smażyć ok.10min.dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku kucharek,pieprz mielony,paprykę ostrą,cynamon oraz miód wymieszać i wystudzić,kaszę kuskus przygotować w/g przepisu na opakowaniu i gotowy wymieszać z przestudzonym mięsem oraz jajkiem i posiekanymi ziołami,bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem i napełniać przygotowanym farszem układać w naczyniu żaroodpornym skropić oliwą lub olejem a następnie zapiec w piekarniku nagrzanym do 180st.ok.35min,jogurt wlać do naczynia przyprawić solą i pieprzem dodać posiekaną i umytą miętę oraz ostatni przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku delikatnie wymieszać i odstawić na chwilę w chłodne miejsce najlepiej do lodówki,tuż przed podaniem bakłażanów polać je przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 29.07.2013 15:16
prawdziwa pychotka :-)
freekate 19.01.2012 06:09
fajne, muszę wypróbować
MAR3STA 17.01.2012 08:36
super
foczka-ks 16.01.2012 23:59
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak