Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony pstrąg z ziemniaczkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 1 szt.
cytryna 1 szt.
czosnek 3 ząbki
majeranek do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
ziemniaki 4 szt.
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
pieprz czarny do smaku
masło 2 łyżki
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony pstrąg z ziemniaczkami

Przepis na pstrąga łososiowego, większego. Pstrąga dobrze myjemy i osuszamy. Pozbywamy się oka. Czosnek siekamy drobno a cytrynę kroimy w plasterki. Pstrąga dobrze solimy z obu stron. Do kieszonki wkładamy czosnek, przyprawiamy majerankiem, Kucharkiem i pieprzem ziołowym. Delikatnie smarujemy masłem i dodajemy plasterki cytryny (ok, 4). Z wierzchu również smarujemy pstrąga masłem i wsadzamy go do lodówki na pół godziny. W tym czasie ziemniaki kroimy w półksiężyce, wykładamy na blachę z pergaminem i smarujemy oliwą. Przyprawiamy solą, czarnym pieprzem i papryką, dobrze mieszamy.
Piekarnik ustawiamy na 220 stopni. Najpierw wkładamy do niego ziemniaczki, robią się dość długo. Kiedy zaczynają mięknąć, tak wkładamy również pstrąga do piekarnika. Rybka robi nam się ok. 35-45 minut. Dziesięć minut przed jej wyjęciem otwieramy folię, żeby skórka z pstrąga nam się zrobiła chrupiąca.
Najlepiej smakuje ze schłodzonym białym winem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 24.08.2012 08:25
super uwielbiam pstrąga
marzenciak1985 30.06.2012 21:45
mniam
Andysz 03.05.2012 20:52
pycha mniammm:)
joanna43 21.04.2012 10:34
mam ochote na rybkę
dianix 30.01.2012 14:57
ryba jest dobra na wszystko
MAR3STA 24.01.2012 17:55
?wietne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak