Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

razowe bułki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
otręby pszenne 1 szklanka
woda letnia 0,5 szklanki
płatki owsiane 3 łyżki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
jogurt naturalny 0,5 gęsty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: razowe bułki

Składniki na 3 bułki. To był eksperyment i nie chciałam ryzykować większej ilości produktów.


W misce zmieszałam mąkę, otręby pszenne, 2 łyżki płatków, sól, pieprz w ziarnach i drożdże. Dodałam jogurt i wodę i wymieszałam. Masa była lepiąca do rąk. Uformowałam 3 kulki i posypałam łyżką płatków. Umieściłam na blasze w piekarniku - zimnym i włączyłam. Ustawiłam do 170 stopni i piekłam, aż się zrumieniły. Nie powiem ile (około 30 min?), bo się zagapiłam :)


Wyszły doskonałe, bo wilgotne i mięciutkie w środku z chrupiącą skórką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 24.10.2013 07:45
apetyczne bułeczki
AURELKA 15.07.2013 21:38
chętnie zjem
Wafelek2601 30.06.2013 11:58
Smaczne są takie bułeczki
anemon 13.01.2013 14:38
Smaczny pomysł na domowe bułeczki z dużą ilością błonnika.
czekoladka_m 18.12.2012 20:19
Pyszne i zdrowe, robię podobne:)
Krzysztof74 29.10.2012 19:50
Czym można zastąpić otręby pszenne, czy może po prostu ich nie dawać?
IZABELA29 29.10.2012 08:02
doskonałe
RenataZ-et 30.08.2012 21:53
zdrowe i pyszne
gacopierz23 25.08.2012 08:11
bardzo zdrowe pieczywo
Iwusia 22.08.2012 21:34
smaczne i zdrowe bułeczki
IlonaAlbertos 08.08.2012 10:00
Takie domowe bułeczki zawsze wspaniale smakują. I wyglądają cudownie.
misia53 17.07.2012 10:55
Ja jak będę piekła to na świeżych drożdzach , zawsze mi ciasto wyrasta a i twoje są piękne.
kate.500 22.06.2012 11:12
pycha
IZABELA29 30.05.2012 09:22
człowiek uczy sie na błędach i próbach
jozefinach 23.05.2012 12:28
Lubię domowe bułki.
Kas2 25.03.2012 17:06
pięknie wyrosły, super przepis
Norgiusz 09.03.2012 12:06
wspaniale
Anna152 03.02.2012 08:32
mniam
Anna152 03.02.2012 08:32
mniam
magdziorka6 29.01.2012 10:24
pyszne i zdrowe:-)
Dorian 22.01.2012 19:35
domowe najlepsze, zostala jeszcze jakas z tej ostatniej tury?
caralajna 18.01.2012 20:59
wczoraj robiłam je jeszcze raz, bo mi smakowały, tylko tym razem dałam im czas na wyrośnięcie i ciasto wyrabiałam 2x. Efekt był ten sam, więc nie wiem czy teraz takie magiczne drożdże robią, że czekać nie muszę czy mogłyby być lepsze tylko ja coś źle robię :) a może jak się dużo da drożdży to i tak wyrastają .. nie mam w domu nikogo kto by mnie nauczył piec więc sobie eksperymentuje sama.. niezależnie od wszystkiego polecam..
senninha 18.01.2012 20:25
wyglądają jak z wystawy sklepowej! super!
agunesu 16.01.2012 20:35
muszę kiedyś sama sobie takie upiec:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak