Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie ciasto ze śliwkami i borówkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
cukier 0,5 szkl
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 op
Nadzienie:
śliwki węgierki 300 g
borówki 100 g
cukier 3 łyżki
białko 4 szt
żółtko jajek 2 szt
serek homogenizowany 200 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie ciasto ze śliwkami i borówkami

Ciasto zagnieść i rozłożyć na dnie wysmarowanej tortownicy. Podpiec w temp ok 200 st. na rumiany kolor.
Serki homogenizowane wymieszać z żółtkami, białka ubić na pianę, stopniowo dodać cukier i jeszcze ubijać. Dodać serek z żółtkami.
Wylać na podpieczone ciasto i ułożyć wydrylowane i przekrojone na 4 części śliwki, wolne miejsca wypełnić borówkami. Piec ok 30-40 min. w temp 200 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.01.2012 20:34
perfekcyjne :)
Ewaaa 16.01.2012 20:31
Wygląda pysznie!
Magdalena67 16.01.2012 19:57
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak