Fale dunaju z jabłkami

Fale dunaju z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryny

    1 kostka
  • jajka

    4 szt
  • mąki

    2 szkl
  • cukru

    1 szkl
  • proszku do pieczenia

    3 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • mleka

    2 łyżki
  • jabłka

    2 szt
  • Krem:

  • mleka

    800 ml
  • margaryny

    1 kostka
  • cukru

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem oraz stopioną, zimną margarynę. Podzielić na pół. Do 1 części dodać kakao i mleko. Na blachę o wym. 24x29cm wyłożyć najpierw jasne, potem ciemne ciasto. Rzędami ułożyć pokrojone kawałki jabłek. Piec ok. 35 min w temp. 175st.
2. Krem: Na mleku z cukrem ugotować budynie, przestudzić, utrzeć z margaryną. Masę wyłożyć na zimne ciasto. Polać polewą czekoladową. Można także użyć budyniu waniliowego czy śmietankowego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

23.11.2013 16:43
W takim razie cieszę się, że smakowało:);) A jak bez margaryny to przynajmniej mniej kaloryczne wyszło:)

Anonimowy

23.11.2013 16:38
CZEKOLAKDA_M dziękuję za wiadomość , niestety nie mieszkam w Pl i u nas w polskich sklepach nigdy takowego budyniu nie widziałam a często robię dzieciom różne smaki bo lubią taki deserek

Anonimowy

23.11.2013 16:35
Zrobiłam dzisiaj to ciasto i wyszło nawet pomimo tego ze do ciasta zapomniałam dać margaryne ha ha ha Rozpusciłam ją i wyniosłam do innego pokoju by ostygła no i przypomniałam sobie o niej jak juz ciasto sie piekło...ale bez margaryny tez jest fajne , wyszło jak biszkopt tylko twardsze , dobrze ze dodałam 1 szklanke maki ziemniaczanej i 1 normalnej

czekoladka_m

23.11.2013 13:52
Mąka ma być zwykła pszenna, a co do buyniu, to są takie budynie o smaku biszkoptowym:) Wystarczy poszukać:)

Anonimowy

23.11.2013 12:42
Przepraszam za tą make ziemniaczaną , chyba jestem ślepa ha ha ha

Anonimowy

23.11.2013 11:45
w przepisie moglibyście bardziej sprecyzować jaka to ma być maka , w składnikach pisze tylko maka a w przyrządzaniu ze maka ziemniaczana, wiec mam dac 2 szkl maki ziemniaczanej?? No i pierwszy raz słysze o budyniu biszkoptowym...

Iwusia

26.07.2013 23:08
smakowite ciasto

Maniek2

10.07.2013 21:53
bardzo dobre ciacho

IZABELA29

06.03.2013 09:11
czasami je robię

amanda

15.05.2012 14:02
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat