Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z maślankową pianką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pianka:
maślanka owocowa 1 litr
galaretka truskawkowa 1 sztuka
galaretka agrestowa 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2.5 łyżki
cukier puder 3 łyżki
DODATKOWO:
gorzka czekolada 15 dag
mleko 1 łyżka
kolorowa posypka
ananas 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z maślankową pianką

Biszkopt zrobiłam z przepisu na Tort z owocami http://www.doradcasmaku.pl/przepis/199036/tort-z-owocami.html z tą różnicą, że ciasto upiekłam w dużej tortownicy.
Pianka: Galaretki rozpuścić osobno w mniejszej ilości wody i zostawić do zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody lub minimalnie więcej. Maślankę owocową ja miałam o smaku pieczonego jabłka z cynamonem przelać do miski i delikatnie ubić do spienienia, cały czas ubijając dodać płynną żelatynę, dokładnie wymieszać, następnie dodać galaretkę po zastygnięciu pokrojoną w mniejsze kawałki, odsączone z soku ananasy i cukier. Maślanka jest słodka więc jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkiego ciasta to nie musi dodawać cukru. Upieczony biszkopt przekroić na dwa placki i nasączyć sokiem z ananasów, spód ciasta ponownie umieścić w tortownicy i wyłożyć na nim całą gęstniejącą masę maślankową, przykryć drugim krążkiem ciasta i odstawić do zastygnięcia. Kiedy ciasto zastygnie wyjąć z formy i polać czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem mleka, posypać kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 20.03.2012 20:41
super
SylwiaMagdaSabin 20.03.2012 20:41
super
Agnieszka_B 21.01.2012 07:34
Musi smakować fantastycznie:)
octo 16.01.2012 17:35
wspaniale wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak