Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROSÓŁ P.G.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porcja rosołowa 1 sztuka
pręga wołowa 20-30 dag
szyja kaczki 2 sztuka
marchew 4 sztuka
pietruszka korzeń 4 sztuka
seler 0,5 sztuka
por (biała część) 0,5 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
koper 1 pęczek
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
sól do smaku
kostka rosołowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: ROSÓŁ P.G.

Mięso dobrze myję w zimnej wodzie, wrzucam do garnka (mój ma ok 7 litrów), zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia, zbieram burzyny z wierzchu, robię to łyżką cedzakową.

Warzywa (marchew, pietruszkę,seler) obieram, opłukuję i wrzucam do garnka,por przekrawam wzdłuż,dodaję. Cebulę obieram z łupin, paprykę przekrawam na pół, wykrawam gniazda nasienne, oba te warzywa opalam nad ogniem (papryka zaostrza smak rosołu), dodaję to do garnka, zostawiam na bardzo małym ogniu na min 2,5 godziny.

Po 2 godzinach \"pyrkania\" dodaję poszatkowaną natkę ( część zostawiam do posypania na talerzu ), poszatkowany koper oraz przyprawy. Zostawiam dalej na ogniu.

Rosół wg mojej Babci nie powinien się gotować tylko delikatnie \"pyrkać\" tzn, że \"tafla\" rosołu ma się ruszać delikatnie i czasem, gdzieniegdzie bulgotnąć:))

Im dłużej gotowany rosół, tym lepszy. Najlepiej smakuje z domowym makaronem, ehh rozmarzyłam się.

Podałam z posiekaną natką i marcheweczką w całości wyciągniętą z rosołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak