Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa waniliowa do ciasta

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 15 dkg
cukier 15 dkg
mleko 250 ml
żółtko jajek 4
mąka ziemniaczana 1 dkg
wanilia

Przepis i sposób przygotowania na: Masa waniliowa do ciasta

Mleko zagotować, żółtka utrzeć z cukrem, mąką ziemniaczaną i wanilią na pulchną masę, Do masy żółtkowej dolewać po mału gorącego mleka. Na malutkim gazie w garnku nalezy zaparzyć żółtka, ostudzić w zimnej wodzie ciągle mieszając. Masło ucieramy na pulchną masę i łączymy z masą żółtkową. Do masy można dodac czekoladę, kakao, kawę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bercik1 29.06.2011 23:43
muszę kiedyś zrobić ciasto z taką masą
SyMiki 13.03.2011 21:36
muszę spróbować
buksiak12 12.09.2010 11:22
super
buksiak12 12.09.2010 11:22
super
buksiak12 12.09.2010 11:22
super
Dorota71 12.09.2010 10:45
mniam mniam mniam
Dorota71 12.09.2010 10:45
mniam mniam mniam
Emilia22 12.09.2010 10:16
super przepis
Emilia22 12.09.2010 10:16
super przepis
Emilia22 12.09.2010 10:16
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak