Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki jabłkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 400 g
masło 200 g
żółtko jajek 2
cukier 1/2 szklanki
sól szczypta
jabłka 6
cynamon
sok z cytryny
migdały płatki 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki jabłkowe

Z przepisu wychodzą cztery tartaletki o średnicy ok. 12 cm

Zimne masło posiekać z mąką, dodać 1/4 szklanki cukru, żółtka i szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 1/2 godziny.
Jabłka pociąć na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części wylepić cienko dno i boki foremki na tartaletki. Na ciasto układać warstwami płatki migdałowe, jabłka w cienkich plasterkach posypane cukrem i cynamonem, znowu płatki migdałowe i znowu jabłka, posypać po wierzchu cukrem z cynamonem. Z pozostałego ciasta na wierzchu każdej tartaletki zrobić kratkę lub inny wzór.

Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni do chwili zrumienienia ciasta.
Wyjąc z piekarnika, wystudzić i delikatnie wyjąć z foremek - ciasto jest pyszne ale bardzo kruche.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 24.04.2012 10:17
Uwielbiam.
Norgiusz 22.01.2012 07:22
pycha
Norgiusz 22.01.2012 07:22
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak