Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowane karczochy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karczochy 2 sztuki
cytryna 1 sztuka
sól
masło 50 g
natka pietruszki 1 pęczek
bagietka

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowane karczochy

Kroki postępowania

1
Karczochy myjemy, odcinamy łodygę tak, żeby dało się je postawić, ucinamy też ostrym nożem mniej więcej 1/3 wysokości od góry. Odrywamy zdrewniałe liście z wierzchu.
Krok 1 - Gotowane karczochy foto
2
Karczochy nacieramy cytryną, żeby nie ciemniały
Krok 2 - Gotowane karczochy foto
3
W garnku zagotowujemy osoloną wodę, dorzucamy do niej cytrynę. Do gotującej się wody wkładamy karczochy, tak, żeby były całkowicie zanurzone, można je docisnąć przykrywką. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
Krok 3 - Gotowane karczochy foto
4
W tym czasie przygotowujemy masło. Roztapiamy masło i dodajemy do niego posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i odrobinę soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Gotowane karczochy foto
5
Karczochy podajemy skropione sokiem z cytryny, z bagietką posmarowaną masłem pietruszkowo- czosnkowym.
Krok 5 - Gotowane karczochy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

biatriss 10.06.2013 16:50
super!!! naprawde rewelacja
pacpaw 01.12.2012 22:00
jakby ktoś nie widział co zrobić z karczochem. To już wie :o)
dwa pokoje z kuchnią 16.01.2012 14:34
to samo właśnie chciałam napisać, pięknie podane
caralajna 16.01.2012 10:07
przyznam szczerze, że karczocha nigdy nie jadłam, ale wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak