Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z powidłami w sezamie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
drożdże 2 dag
cukier 2 łyżki
mleko ciepłe 200 ml
żółtko jajek 1 szt
masło 5 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
powidła śliwkowe 20 dag
jajko 1 szt
sezam 1/2 szkl
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z powidłami w sezamie

Kroki postępowania

1
Do miseczki wsypać 1 łyżeczkę cukru, pokruszyć drożdże dodać 100 ml ciepłego mleka, 10 dag mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Masło stopić, wymieszać z pozostałym mlekiem i żółtkiem. Wlać do wyrośniętego rozczynu, dodać skórkę z cytryny, cukier, cukier waniliowy, sól, pozostałą mąkę i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i odłożyć na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, szklanką wycinać krążki.
Krok 1 - Bułeczki z powidłami w sezamie foto
2
Na każdy krążek ciasta nałożyć porcje powideł, sklejać jak pączki, ułożyć na przygotowanej blaszce. Gdy bułeczki podrosną, naciąć delikatnie nożem, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.
Krok 2 - Bułeczki z powidłami w sezamie foto
3
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut.
Krok 3 - Bułeczki z powidłami w sezamie foto
4
Świeże, chrupiące bułeczki podawać na śniadanie lub kolację.
Krok 4 - Bułeczki z powidłami w sezamie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 29.04.2013 08:11
ale pychotka :-)
romanrafal
romanrafal 21.04.2013 08:46
pyszne bułeczki
IlonaAlbertos 04.04.2013 22:35
Świetnie wyglądają.
Iwusia 19.03.2012 23:19
cudowne, już czuję ich smak ... mniam
caralajna 16.01.2012 10:05
ale puszyste ciasto, mi takie nie wychodzi.. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak