Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z gotowanym mięsem i marchewką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
oliwa 1 łyżka
mięso gotowane 20-25 dag
marchewka z rosołu 1 szt
cebula 1 szt
smalec 2 łyżki
boczek wędzony 10 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa Przyprawa do zup Kucharek- do smaku
woda 150 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z gotowanym mięsem i marchewką

Gotowane mięso przemielić w maszynce, Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, zeszklić posiekaną cebulę, dodać zmielone mięso, utartą na tarce marchewkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać i chwilę podsmażyć. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce smalcu. Z mąki, ciepłej wody, oliwy i szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto jak na pierogi. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty o szerokości 3-4 cm. Na każdy kawałek ciasta łyżeczką nałożyć nadzienie, złożyć po przekątnej i zlepić brzegi. Włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 16.02.2014 17:07
ciekawe nadzienie z mięsem :)
IlonaAlbertos 17.04.2013 11:23
Takich nie robiłam, ale może warto?
pipi765 18.01.2012 15:08
łasuch ze mnie na uszka
MAR3STA 17.01.2012 17:14
pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak