Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tiramisu z włoskiego przepisu

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 350 g
cukier 5 łyżek
jajko 5
amaretto do smaku
Biszkopty 250 g
Napar z kawy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: tiramisu z włoskiego przepisu

Kroki postępowania

1
Żółtka ubijam na puch z cukrem pudrem. Jak masa będzie gotowa dodaję partiami serek mascarpone. Wlewam amaretto. Kiedys do smaku dodałam rumu, bo zabrakło mi amaretto - tiramisu wyszło bardzo aromatyczne!
Krok 1 - tiramisu z włoskiego przepisu foto
2
Ubijam białka na sztywna pianę. Łączę delikatnie z masą mascarpone. Zaparzam mocna kawę, maczam w niej biszkopty i układam na spodzie w pucharkach. Na biszkopty wykładam masę serową, a na nia kolejna warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Przykrywam masa serową.
Krok 2 - tiramisu z włoskiego przepisu foto
3
Pucharki wkładam do lodówki, aby masa stężała. Posypuję kakao i odrobina cynamonu tuz przed podaniem.
Krok 3 - tiramisu z włoskiego przepisu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 03.10.2012 22:29
pyszny
Kas2 04.08.2012 14:24
boski deser!
mic 25.03.2012 19:15
a jak dla mnie -super, mozna dodawac do wielu rzeczy co kto lubi:)
Natalia40 25.03.2012 19:12
rewelka
Misiabe 16.01.2012 12:31
mmm ale bym zjadła
Anna146 16.01.2012 07:05
super deser
SmacznaPyza 15.01.2012 23:30
amaretto czy inny alkohol zdecydowanie lepiej dodać do kawy a nie kremu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak