Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi grzybami i makrelą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 1 kg
włoszczyzna 0,5 kg
jabkła 120 g
ząbki czosnku 4 szt
sól 1 szczypta
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 szczypta
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
cukier 1 szczypta
majeranek 1 szczypta
mąka 100 g
jajko 1 szt
borowiki 40 g
wędzona makrela 15 g
cebula 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi grzybami i makrelą

Sposób przygotowania:
Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem. Chwilę gotować na wolnym ogniu, odstawić. Następnego dnia barszcz odcedzić.
Z mąki, wody i jajka przygotować ciasto pierogowe. Borowiki podsmażyć z cebulą, pod koniec dodać rozdrobnioną makrelę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, podzielić na małe kwadraty, położyć na nich farsz i formować uszka. Uszka ugotować w osolonej wodzie, następnie ułożyć w bulionówkach i zalać gorącym barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cikakameku 30.07.2012 18:26
pyszne
szajba2 21.02.2011 15:00
całkiem fajne
Adamorek 27.01.2011 13:06
ładna fotka
BARBARA41
BARBARA41 31.10.2010 22:05
JUŻ PACHNIE ŚWIĘTAMI
Barbara55 23.10.2010 16:53
kiepski pomysł
rakow2
rakow2 22.10.2010 14:33
makrelą uszek jeszcze nie nadziewałam
agnieszka214 01.10.2010 10:24
mnia mniam
Agnieszka_B 21.07.2010 11:07
Ciekawe połączenie smakowe barszczu czerwonego i makreli jako farszu.
Iwusia 07.05.2010 16:31
Uwielbiam barszcz czerwony :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak