Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klops gołąbek.

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 gram
kapusta biała 60 dag
bulion drobiowy 1,5 litr
przecier pomidorowy 1 słoiczek
jajko 3 sztuk
cebula biała 2 sztuk
sól do smaku
olej do smażenia
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczka
ryż 400 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Klops gołąbek.

Kroki postępowania

1
Na początek szatkujemy kapustę na tarce o grubych oczkach. Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso mielone.
Krok 1 - Klops gołąbek. foto
2
Następnie na patelni z dodatkiem oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, która po ostudzeniu dodajemy do mięsa i kapusty. Następnie wbijamy 2 jajka, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą kucharek, wsypujemy ugotowany wcześniej ryż. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Klops gołąbek. foto
3
Bulion należy zagotować w garnku, następnie dodać przecier, zagęścić mąką, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać śmietanę, ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Do naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, następnie układamy warstwę mięsa z ryżem i kapustą, wierzch zalewamy sosem pomidorowym. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut.
Krok 3 - Klops gołąbek. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 01.12.2012 21:55
mi też podoba się ten pomysł
kate.500 16.04.2012 07:41
super
1j1o1l1a1 28.01.2012 15:25
ale klops :)
olkaaa 27.01.2012 07:37
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak