Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pałka z kaczki na sosie figowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pałka z kaczki 1 szt/os
figi
cebula czerwona 1/2 szt
czosnek
majeranek
sól
pieprz
oliwa
wino czerwone 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pałka z kaczki na sosie figowym

Kaczka:
Pałki z kaczki przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki.
Gdy mięso się nasiąknie, spażymy na oliwie, aby mięso się zarumieniło. Następnie wkładamy mięso do piekarnika na około 25 min w temp 200 stopni. W tym czasie mięso powinno dojść.

Sos:
W rondelku szklimy cebulę z czosnkiem. Następnie zalewamy winem i dodajemy figi (najlepiej jak są swieże, ale ja użyłam teraz z puszki i też wyszło dobre). Zmniejszamy ogień i dusimy ok 15min, aż figi prawie się rozpadną. Można podać z cząstkami fig, albo użyć blendera i zmiksować sos na aksamitną masę. Można lekko doprawić. Mój sos wyszedł słodki i wyraźny, więc nie musiałam doprawiać.

Wszystko wykładamy na talerz, podawać z dodatkami według własnych upodobań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

freekate 16.01.2012 05:55
smacznie wygląda, wypróbuję :)
sylwia / sytofala 15.01.2012 20:22
oj a ja mam 4 kaczusie do zrobienia , więc na pewno wykorzystam o ile dostanę figi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak