Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza pełnoziarnista z dodatkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
mleko 1/4 szkl.
olej 3 łyżki
drożdże 5 dag
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
pomidor 1 szt.
ser mozzarella 1 szt.
mąka żytnia 1 pełnoziarnista

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza pełnoziarnista z dodatkami

Kroki postępowania

1
W garnku mieszamy mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy po 1 szklance mąki pszennej i żytniej, dodajemy 1 jajko, wlewamy zaczyn, dodajemy 3 łyżki oleju, szczyptę przyprawy bałkańskiej i ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut.
Krok 1 - Pizza pełnoziarnista z dodatkami foto
2
Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę, posypujemy ciasto delikatnie mąką i wyrabiamy ciasto jeszcze raz kilka minut aż się zrobi elastyczne.
Krok 2 - Pizza pełnoziarnista z dodatkami foto
3
Ciasto na pizzę wałkujemy i przekładamy do suchej formy, dokładnie rozkładamy podnosząc brzegi wyżej.
Krok 3 - Pizza pełnoziarnista z dodatkami foto
4
na sos: 1 pomidor 5 łyżek keczupu pikantnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej
Polałam ciasto sosem przygotowanym z keczupu,koncentratu pomidorowego i szczypty przyprawy bałkańskiej.
Krok 4 - Pizza pełnoziarnista z dodatkami foto
5
Jako obkład wykorzystałam plasterki polędwicy, świeżego pomidora i kawałki sera mozzarella.
Krok 5 - Pizza pełnoziarnista z dodatkami foto
6
Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 25 minut. Pizzę po wyjęciu z piekarnika dekorujemy natką pietruszki.
Krok 6 - Pizza pełnoziarnista z dodatkami foto
7
Kroimy pizzę i rozkładamy na talerze.
Krok 7 - Pizza pełnoziarnista z dodatkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 02.02.2012 20:13
lubię te ciasto. Jest bardziej suche i nie napompowane jak te z pizzerii

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak