Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche serca dla dwojga

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

margaryna 1/4 kostki
mąka pszenna 1/2 szkl.
mąka kukurydziana 2 łyżki
mąka kartoflana 1 łyżka
jajko 1 szt.
cukier trzcinowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
wiórki kokosowe 1,5 łyżki
śmietana kremówka 300 ml
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
pisaki cukrowe
granola 1/2 czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche serca dla dwojga

Do misy robota wrzucamy wszystkie suche składniki, czyli 3 rodzaje mąki, cukier trzcinowy, rozdrobnioną granolę, proszek do pieczenia, wbijamy całe jajko, wlewamy rozpuszczoną margarynę Kasia i miksujemy. Rozkładamy ciasto na 2 blaszki w kształcie serca dociskając dokładnie na całej powierzchni i posypujemy wiórkami kokosowymi. Blaszki wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 25-30 minut. W między czasie ubijamy na sztywno śmietanę z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżeczką rozpuszczonej we wrzątku i wystudzonej żelatyny. Wstawiamy do lodówki. Gdy serca są upieczone wykładamy je z blaszki na szklany talerz, a gdy ostygną jedno dekorujemy bitą śmietaną, owocami granatu, na jednym możemy zrobić napis za pomocą cukrowych pisaków i ozdobić bitą śmietaną. Co do dekoracji może być zrobiona w zależności od okazji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 05.02.2012 16:50
ślicznie wyglądają
Jolanta_P-S 17.01.2012 20:13
powiem ci że były do tego pyszne:)
pacpaw 17.01.2012 19:57
w tych serduchach zakochałem się od pierwszego wejrzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak