Przepis i sposób przygotowania na: tartaletki cytrynowe
Zmieszać suche składniki, dodać margarynę i posiekać. W osobnej misce zmieszać jajko z sokiem cytrynowym i dodać do składników suchych. Szybko wyrobić, włożyć do lodówki na min. 1h
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczone i wyłożone(na spodzie) foremki do tatraletek, włożyć na 10 min do zamrażarki.
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C
Ciasto przykryć folią aluminiowąi obciążyć ryżem lub fasolą, piec przez 15 min. Zdjąć folię i podpiekać, aż środek ciasta będzie suchy. Ostudzić.
MASA:
Wszystkie składniki masy(bez skórki cytrynowej) zmieszać w misce, którą należy umieścić na garnku z gotującą się wodą, na małym ogniu. Stale mieszając podgrzewać, aż masa stanie się gęsta. Przetrzeć przez drobne sitko. Ostudzić, wlać na spód i podpiec ok 10 min w temp 180 st.C. Ostudzić
Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wody, przestudzić, aby lekko stężała. Śmietanę ubić i stopniowo dodając galaretkę dalej ubijać. Wyłożyć na ostudzone babeczki.
Udekorować wg własnego pomysłu.
Z tego przepisu wychodzi ok 20 tartaletek