Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tartaletki cytrynowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
mąka 1,5 szklanki
cukier 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczki
margaryna 18 dag
jajko 1 szt
sok z cytryny 1 łyżka
Masa cytrynowa:
sok z cytryny 1/3 szklanki
jajko 3 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier 0,5 szklanki
margaryna 0,5 kostki
skórka cytrynowa 1 łyżeczka
Na wierzch:
śmietana 30% 500 ml
galaretka cytrynowa 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: tartaletki cytrynowe

CIASTO:
Zmieszać suche składniki, dodać margarynę i posiekać. W osobnej misce zmieszać jajko z sokiem cytrynowym i dodać do składników suchych. Szybko wyrobić, włożyć do lodówki na min. 1h
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczone i wyłożone(na spodzie) foremki do tatraletek, włożyć na 10 min do zamrażarki.
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C
Ciasto przykryć folią aluminiowąi obciążyć ryżem lub fasolą, piec przez 15 min. Zdjąć folię i podpiekać, aż środek ciasta będzie suchy. Ostudzić.
MASA:
Wszystkie składniki masy(bez skórki cytrynowej) zmieszać w misce, którą należy umieścić na garnku z gotującą się wodą, na małym ogniu. Stale mieszając podgrzewać, aż masa stanie się gęsta. Przetrzeć przez drobne sitko. Ostudzić, wlać na spód i podpiec ok 10 min w temp 180 st.C. Ostudzić

Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wody, przestudzić, aby lekko stężała. Śmietanę ubić i stopniowo dodając galaretkę dalej ubijać. Wyłożyć na ostudzone babeczki.

Udekorować wg własnego pomysłu.

Z tego przepisu wychodzi ok 20 tartaletek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 11.08.2012 21:58
uwielbiam to ciasto na tartaletki :) z tym nadzieniem muszą być pyszne
Renata22 20.01.2012 20:58
miałam tę cudowną możliwośc spróbowania ich ;) super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak