Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik puszysty Emi

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kostki
cukier waniliowy 3
jajko 9
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
twaróg 1 kg
olej roślinny 3/4 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier 1,5 szklanki
płatki migdałowe 1 garść
czekolada mleczna 3 paski
rodzynki 1 garść
budyń śmietankowy 2

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik puszysty Emi

Kroki postępowania

1
Spód do sernika: zagnieść ciasto z ½ kostki margaryny, 1 opakowania cukru waniliowego, 1 szklanki mąki, dwóch żółtek i łyżeczki proszku do pieczenia. Blachę wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem.
Krok 1 - Sernik puszysty Emi foto
2
7 żółtek ubić z ¾ szklanki cukru i cukrem waniliowym.
Krok 2 - Sernik puszysty Emi foto
3
Do ubitych żółtek dodawać stopniowo twaróg cały czas miksując. Do masy serowej dodać 2 budynie śmietankowe oraz wlewać małym strumieniem olej (cały czas miksować).
Krok 3 - Sernik puszysty Emi foto
4
Białka z 9 jajek ubić na sztywna pianę, do piany dodać ¾ szklanki cukru (najlepiej aby cukier był bardzo drobny, można zwykły cukier zastąpić cukrem pudrem) i rozmieszać mikserem aby cukier „zniknął” w pianie.
Krok 4 - Sernik puszysty Emi foto
5
Ubite białko dodawać naprzemiennie z mlekiem do masy serowej, mieszać należy delikatnie rózgą najlepiej aby wykonać jak najmniejszą ilość ruchów aby masa była puszysta. Eksperymentalnie dodałem garść rodzynek wcześniej sparzonych wrzątkiem jednak nie jest to konieczne, gdyż rodzynki opadają na spód ciasta.
Krok 5 - Sernik puszysty Emi foto
6
Masę serową wylać na spód ciasta.
Krok 6 - Sernik puszysty Emi foto
7
Piec 1 godz. w temp 180-200°C.
Krok 7 - Sernik puszysty Emi foto
8
Wierzch sernika posmarować polewą czekoladową zrobioną z 3 pasków mlecznej czekolady rozpuszczonej w rondelku z trzema łyżkami mleka, posypać płatkami migdałowymi.
Krok 8 - Sernik puszysty Emi foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 12.09.2013 17:20
pycha ciasto
pacpaw 10.01.2013 20:32
jak nie jak tak
hahanka 10.01.2013 20:21
Emi sernik zrobiła i nie zaprosiliście?
IZABELA29 18.11.2012 10:05
doskonały
edyta44 14.06.2012 11:58
pycha
Mariusz10 04.06.2012 22:09
super
Juleczka20 29.05.2012 07:28
uwielbiam serniki:)i ten też chętnie bym zjadła:)
MAR3STA 26.01.2012 19:00
pycha!
MAR3STA 26.01.2012 18:59
... nie opadn? i nie b?dzie dziur w serze
pacpaw 15.01.2012 20:26
@Jolanta już dopisuję i bardzo dziękuję za cenną radę z rodzynkami :o)
Jolanta_P-S 15.01.2012 19:26
a rodzynki jak obtoczysz w mące to ci nie opadną na spód ciasta
Jolanta_P-S 15.01.2012 19:24
robię podobnie, w składnikach nie wpisałeś budyniu i zastanawiałam sie, czy się nie rozleci, ale w opisie doczytałam, że jest
BernadettaP 15.01.2012 19:01
Pięknie wygląda !
agnieszka137 15.01.2012 18:18
faktycznie puszysty:)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak