Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Raki z wody

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

raki 20-25 szt
koper 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Raki z wody

Najważniejsze jest dobre oczyszczenie raków - raki szorujemy szczoteczką, szczególnie \"pod pachami\", gdzie gromadzi się brud, trzymając raka od góry za korpus. Następnie należy starannie je wypłukać pod bieżącą wodą.
Do dużego garnka wkładamy pęczki zieleniny (zostawiając parę gałązek natki do dekoracji), zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku wrzuca się żywe raki i gotuje pod przykryciem 10-15 min.
Ugotowane raki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na półmisku udekorowanym sałatą i natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak