Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczupak po mazursku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczupak 1-1.5 kg
jajko 4
cebula 1
koper 1 pęczek
masło 15 dag
śmietana gęsta 30 dag
pieczarki 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Szczupak po mazursku

Skrobiemy rybę, odcinamy głowę, wyjmujemy skrzela i oczy. Ostrożnie patroszymy ręką, aby nie rozlać żółci. Pomagając sobie wąskim, ostrym nożem obciągamy szczupaka ze skóry. Byłoby najlepiej, aby nam się udało zdjąć skórę w całości. Jeśli się nie uda, będziemy ją musieli pozszywać. Teraz bardzo dokładnie wyciągamy kręgosłup i ości. Rybę siekamy na desce tasakiem lub dużym, ciężkim nożem, dodając w trakcie siekania 2 łyżki lodowatej wody. Następnie mieszamy z drobniutko siekanym koperkiem. 10 dag masła ucieramy z żółtkami, dodając po trochu zmieloną rybę. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę cukru i bardzo dokładnie wyrabiamy. W ostatniej chwili ubijamy na sztywno pianęi lekko mieszamy. Tym farszem nadziewamy rybę, niezbyt ściśle, bo urośnie. Otwór zszywamy, a resztę farszu wkładamy do łba. Jeśli jest go jeszcze za dużo, można zrobić kilka kulek obtoczonych w tartej bułce. W rondelku dusimy na maśle pieczarki z drobno pokrojoną cebulą, prawie do miękkości. W glinianej formie lub żaroodpornym naczyniu, grubo po

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak