Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka peklowana 1.5 kg
Goździki całe Prymat 15
białe wino 1 kieliszek
ciemny miód 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona

Zapeklowaną szynkę opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć w zimnej wodzie na noc (uwaga: szynki gotowanej moczyć nie trzeba). Opłukać, osuszyć ściereczką, jeśli nie jest w zwartym kawałku nadać jej kształt obwiązując białą, bawełnianą nicią. Równomiernie nabić goździkami, wysmarować miodem i oprószyć pieprzem. Brytfannę wyłożyć dużym arkuszem folii aluminiowej, tak żeby potem starczyło do owinięcia mięsa. Dno folii lekko wysmarować tłuszczem, włożyć mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Kiedy mięso się zarumieni, po ok. 20 min, wlać wino i połączyć brzegi folii owijając nią mięso. Zmniejszyć temperaturę do 170-180 st.C i piec jeszcze przez godzinę. W trakcie pieczenia można próbować przewrócić mięso. Nie wolno przy tym przerwać folii: miód lub cukier tworzą karmel i każda dziura w folii powoduje wylanie się tego bardzo smacznego sosu na brytfannę. Tak przyrządzona szynka pokrojona na cienkie plastry i polana sosem z pieczenia jest równie dobra na zimno, jak i na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak