Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z brzoskwiniowym musem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
Masa budyniowa:
budyń śmietankowy 1
mąka pszenna 1 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżki
masło 1
mleko 2 szklanki
mus
brzoskwinie w puszce 1
galaretka brzoskwiniowa 1
Dodatki:
biszkopty okrągłe 28 sztuk
wódka
margaryna 1/4 kostki
cukier puder 0,5 szklanki
woda 1 łyżka
kakao 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z brzoskwiniowym musem

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
4 jajka,
0,5 szklanki cukru,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka kakao. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich cukier oraz kolejno po 1 żółtko (ciągle miksując na wolnych obrotach). Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia – wsypujemy do ubitych jajek, po czym delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180*
Krok 1 - Ciasto z brzoskwiniowym musem foto
2
Masa budyniowa:
Do garnka wsypujemy 0,5 szklanki cukru, budyń oraz obydwie mąki – stopniowo dolewamy mleka i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy Budyń się już dobrze rozprowadzi z mlekiem, nastawiamy go na gaz i cały czas mieszając gotujemy do czasu aż nie zrobi się gęsty – odstawiamy do wychłodzenia. Zimny budyń miksujemy z miękkim masłem i krem równomiernie rozprowadzamy na upieczonym biszkopcie.
Krok 2 - Ciasto z brzoskwiniowym musem foto
3
Mus brzoskwiniowy:
Wszystkie brzoskwinie kroimy w kostkę, a następnie wkładamy je do malaksera i miksujemy na jednolity mus. Odmierzamy 2 szklanki brzoskwiniowego musu (jest go ok. 1,5 szklanki dlatego brakującą część uzupełniamy syropem spod brzoskwiń), nastawiamy na gaz i zagotowujemy. Zaraz po zdjęciu z ognia wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Tężejący mus wykładamy na masę budyniową.
Krok 3 - Ciasto z brzoskwiniowym musem foto
4
Dodatki:
Biszkopty namaczamy w alkoholu, a następnie ściśle obok siebie układamy na musie brzoskwiniowym. Margarynę rozpuszczamy z cukrem pudrem i kakaem, a następnie dodajemy łyżkę gorącej wody – w chwili kiedy polewa zaczyna się zsiadać polewamy każdy z biszkoptów. Na koniec dekorujemy ciasto w sposób dowolny.
Krok 4 - Ciasto z brzoskwiniowym musem foto
5
Już po 20 minutach od przygotowania ciasto można podawać - trzymamy w chłodnym miejscu. rewelacyjne w smaku:)
Krok 5 - Ciasto z brzoskwiniowym musem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 06.03.2014 07:30
Pysznie wygląda :)
Bernadeta1 04.09.2013 11:35
Jest na pewno bardzo smaczne
Renata22 02.04.2012 13:04
bardzo ładnie wygladają
monisia1977 06.02.2012 09:46
dobre
Iwusia 24.01.2012 22:58
wspania?e ciasto
Magdalena/26Mooi 23.01.2012 18:46
bardzo smaczne ciasto
MAR3STA 17.01.2012 08:41
pycha!
Agnieszka_B 16.01.2012 20:51
Fajne ciacho i pysznie się zapowiada:)
Mati13 15.01.2012 19:58
pięknie wygląda
Ewa6274879 15.01.2012 17:47
niami :) jakby to powiedziała moja siostrzenica ;)
suzana 15.01.2012 16:19
pychota
suzana 15.01.2012 16:19
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak