Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski kładzione z boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2 szt
mąka 2-3 szkl
sól
cebula biała 4 szt
wędzony boczek 30 dag
olej 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski kładzione z boczkiem

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Nadmiar soku odlewamy. Dodajemy jajka, make i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy make. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy, wlewamy łyżkę oleju. Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta (za każdym razem moczymy łyżkę w zimnej wodzie, żeby ciasto nie przyklejało się) i kładziemy na wrzątek, Mieszamy, aby kluski nie przywarty do dna garnka. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia, następnie odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę, Cebule obieramy, kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy boczek, mieszamy i smażmy, aż tłuszcz się wytopi. Okraszamy kluski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak