Kluski kładzione z boczkiem

Kluski kładzione z boczkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajka

    2 szt
  • mąka

    2-3 szkl
  • sól

  • cebula biała

    4 szt
  • wędzony boczek

    30 dag
  • olej

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Nadmiar soku odlewamy. Dodajemy jajka, make i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy make. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy, wlewamy łyżkę oleju. Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta (za każdym razem moczymy łyżkę w zimnej wodzie, żeby ciasto nie przyklejało się) i kładziemy na wrzątek, Mieszamy, aby kluski nie przywarty do dna garnka. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia, następnie odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę, Cebule obieramy, kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy boczek, mieszamy i smażmy, aż tłuszcz się wytopi. Okraszamy kluski.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat