Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zrazy schabowe w sosie korniszonowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 6 plastrów
musztarda 5 łyżeczek
korniszony 0,5 słoiczka
cebula 2 sztuki
boczek 6 plasterków
śmietana 200 ml
bulion wołowy 2-3 szklanki
mąka 2 łużki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
pieprz do smaku
słodka papryka do smaku
sól do smaku
olej do smażenia
woda 50 ml
chleb 2 ciemny

Przepis i sposób przygotowania na: zrazy schabowe w sosie korniszonowym

2 ogórki kroimy w słupki, resztę w kostkę, cebulę kroimy w piórka, od chleba odkrawamy skórki,
schab rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, z jednej strony każdy plaster smarujemy musztardą, układamy na nim cieniutki plasterek boczku, po jednym słupku ogórka, po kawałku skórki z chleba i trochę cebuli, zwijamy i spinamy wykałaczką.
obsmażamy na oleju,
przekładamy do rondla, zalewamy bulionem,, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, resztę cebuli, resztę chleba, liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę musztardy i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie
wtedy wyjmujemy mięso, wyrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, a sos miksujemy blenderem do gładkości.
dodajemy zahartowaną śmietanę, z wody i mąki robimy zawiesinę, dodajemy ją do sosu i mieszamy, żeby nie porobiły się gródki.
następnie wkładamy mięso, i podgrzewamy jeszcze 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak