Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka w sosie piwnym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło roślinne 10 dag
łyżeczka cukru
szklanka piwa
śmietana 20 dag
kilka kropli octu
sól, pieprz
mleko 1 szkl
cebula 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w sosie piwnym

Wątróbkę myjemy, usuwamy błony i zalewamy mlekiem. Wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Osaczamy i kroimy w 3-cm kostkę. Cebule obieramy, kroimy w talarki, zalewamy niewielka ilością wody. Dodajemy łyżkę masła, cukier i ocet, Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż woda odparuje. Na patelni roztapiamy masło, Wątróbkę smażymy kilka minut na dużym ogniu (powinna być różowa w środku), doprawiamy pieprzem i sola, Cebule i wątróbkę przekładamy na półmisek i przykrywamy, aby nie wystygły. Do tłuszczu ze smażenia wlewamy piwo i podgrzewamy kilka minut na średnim ogniu. Zdejmujemy i mieszamy ze śmietaną, Sosem polewamy wątróbkę z cebula, Podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak