Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niby pieguski

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 30 dag
cukier 15 dag
sól 1 szczypta
żółtko jajek 4 sztuki
rum 1 łyżka
gorzka czekolada 10 dag
rodzynki 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Niby pieguski

Masło utrzeć z cukrem do utartego kremu dodać żółtka i nadal ucierać w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i na koniec rum. Do gładkiego ciasta dodać rodzynki i pokrojona w grube kawałki czekoladę, wymieszać. Blaszkę delikatnie natłuścić i przy pomocy dwóch łyżek maczanych w zimnej wodzie (ciasto inaczej będzie się kleić do łyżki) kłaść małe porcję ciasta lekko je spłaszczając. Piec w gorącym piekarniku, aż ciastka ładnie się zrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 21.01.2012 07:35
Małe co nie co, a ile radości - i z przygotowania i z jedzenia!
caralajna 15.01.2012 12:37
fajne, i podobają mi się tym bardziej, że nie są równie jak z maszyny.. :)
treonina 15.01.2012 11:09
naprawdę wyglądają jak pieguski! śliczne!
gottrina 15.01.2012 10:06
dobre sa takie ciasteczka jak sie samemu zrobi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak