Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety wieprzowe bez kości 8 szt
przecier pomidorowy 150 g
masło 40 g
sól do smaku
pieprz do samku
olej 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
śmietana 300 ml
mąka pszenna 2 łyżki
pieczarki 150 g
bulion mięsny 150 ml
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Kotlety wieprzowe posypać pieprzem.Cebule obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki oczyścić ,przekroić na pół, umyć i
obsuszyć. Kotlety podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zarumienienie. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Bulion mięsny w kostce rozpuścić w 150 ml gorącej wody, dodać przecier pomidorowy wymieszany z łyżką mąki ziemniaczanej i zagotować do zgęstnienia,cały czas mieszając. Dodać cebulę i zalać sosem pomidorowym kotlety.
Masło roztopić na patelni, tak aby się spieniło,pieczarki podsmażyć na lekko rumiany kolor, cały czas mieszając,wyjąć. Do tłuszczu dodać mąkę pszenną,śmietanę i zagotować,tak aby sos zgęstniał,dodać grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso polać sosem grzybowym i zapiec w piekarniku w temp. 190 stopni, przez 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 03.04.2013 09:32
bardzo sycące danie
Jodaj 16.03.2013 14:00
coś pysznego mmmm :)
Andysz 28.07.2012 20:26
ekstra!;)
kanu83 13.02.2012 11:43
rewelacja
Agnieszka_B 25.01.2012 22:07
MEGA apetycznie:)
misia53 23.01.2012 20:08
zabieram do swojego menu!
ZEWA 18.01.2012 10:25
ale to musi być pyszne
ZEWA 18.01.2012 10:25
ale to musi być pyszne
treonina 15.01.2012 11:10
mmm aż mi ślinka cieknie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak