Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piersi kurczaka z winogronami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 15 gram
olej 1 łyżka
pierś z kurczaka 4 szt
szalotki posiekane 4 szt
rosół drobiowy 150 ml
ocet jabłkowy 1 łyżka
śmietana kremówka 120 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
mąka
sól
pieprz
winogrona 20 (bez pestek)

Przepis i sposób przygotowania na: piersi kurczaka z winogronami

W dużym rondlu lun naczyniu żaroodpornym topimy masło i olej i smażymy piersi kurczaka aż będą brązowe z obu stron.Wyciągamy mięso i trzymamy w cieple.Na tłuszcz wrzucamy szalotki i smażymy na małym ogniu aż zmiękną i nabiorą złotego koloru,następnie dorzucamy piersi kurczaka.Wlewamy wywar i ocet i doprowadzamy do wrzenia przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.Mięso wykładamy na półmisek.Do rondla dodajemy winogrona przekrojone na pół,śmietanę,gałkę muszkatołową,podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Aby zagęścić sos można dodać mąkę kukurydzianą.Polewamy kurczaka sosem i podajemy,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 06.04.2012 08:18
mniam,
Norgiusz 06.04.2012 08:18
mniam,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak