Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek żytni

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
pestki słonecznika 3 łyżeczki
sól 1 szczypta
woda letnia 3 szklanki
mąka żytnia 4 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek żytni

Wyrobić zakwas o konsystencji. Odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Gotowy zaczyn rozrobić ciepłą wodą, połączyć z pozostałymi składnikami. Z gotowego ciasta uformować okrągły bochenek, posypując mąką. Następnie zwilżoną dłonią wygładzić powierzchnię, posmarować jajkiem roztrzepanym jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać słonecznikiem. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut, piec godzinę w temperaturze 200 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula5 15.04.2012 13:32
bardzo fajny przepis, szybko się robi ja mam przepis na chleb, ale długo się robi i nigdy nie miałam motywacji żeby taki upiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak