Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

LODY CZEKOLADOWE !

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kremówka 600 ml
mleko 250 ml
żółtk 5 sztuk
cukier 180 gr
kakao 2 łyżki
czekolada gorzka 200 gr
sól szczypta
wanilia 1 laska

Przepis i sposób przygotowania na: LODY CZEKOLADOWE !

W garnku z grubym dnem umieszczamy kremówkę, cukier, kakao, wanilię i mleko. Podgrzewamy je, ale absolutnie nie dopuszczamy do zagotowania.

Żółtka ubijamy mikserem, aż utworzą jasną masę o mocno powiększonej objętości. Wlewamy do nich mleko i znów podgrzewamy, tylko do zgęstnienie, ponownie mieszanka nie może (!) się zagotować. Następnie dodajemy stopioną czekoladę (250g) i mieszamy do połączenia składników.

Tak przygotowaną masę chłodzimy w lodówce co najmniej kilka godzin (najlepiej pozostawić ją w lodówce na całą noc).

Na koniec przelewamy masę do maszyny do lodów, dodajemy drobno posiekaną pozostałą czekoladę (200g) i postępujemy już według zaleceń producenta maszyny.

Lody można zrobić też bez użycia maszyny, ale w trakcie gdy zastygają, należy je co najmniej kilka razy przemieszać. Niestety robienie lodów bez maszyny jest dość pracochłonne i uważam, że i tak nie wyjdą tak gładkie i kremowe jak z maszyny.

Ja do lodów podałam karmelizowaną gruszkę. Moim zdaniem pasowała tu idealnie i Wam też polecam takie rozwiązanie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 24.02.2012 22:28
kurcze, jeszcze bardziej zatęskniłam za latem:( A lody przepyszne:)
ajres 25.01.2012 23:51
mi tez
paula99926 16.01.2012 10:32
ale mi narobiłaś smaku :)
Agnieszka170
Agnieszka170 15.01.2012 09:51
przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak