Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA PIASKOWA!

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszenna 1 szklanka
mąka ziemnaczana 7 łyżek
cukier 3/4 szklanka
masło 250 gram
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy do samku

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA PIASKOWA!

Białka oddzielić od żółtek. Masło bądź margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo żółtka, utrzeć na puszystą masę. Mąkę ziemniaczaną z przesianą mąką pszenną wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, po czym wsypać do utartych żółtek, delikatnie wymieszać. Ubić na sztywną pianą białka i połączyć delikatnie z ciastem. Ciasto wlać do wysmarowanej
i posypanej bułką tartą formy. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 50 minut. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 19.01.2012 18:56
uwielbiam
Renia1 16.01.2012 18:12
świetna baba!
Wanda6 14.01.2012 23:11
świetna do kawy
Ewaaa 14.01.2012 21:44
prosta i bardzo smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak