Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczę po ateńsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1
jajko 3
masło 3 łyżki
olej 2 łyżki
ryż 500 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: kurczę po ateńsku

Podzielonego na porcje kurczaka gotować w litrze wody, aż mięso będzie miękkie. Kurczaka przełożyć do naczynia posmarowanego tłuszczem. Wywar zachować. Zagotować 2 litry wody, wsypać ryż i gotować 7 minut. Odcedzić. dwie łyżki jogurtu połączyć z olejem i tą mieszanką posmarować kawałki kurczaka. Piec w lekko nagrzanym piekarniku do zarumienienia. Jogurt wlać do rondla, wymieszać z jajkami i trzymać na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje. Dodać wywar zgotowania kurczaka, miętę , sól, pieprz oraz łyżkę masła. Odlać 1/2 litra sosu i gotować w nim ryż 8-10 minut. Podawać oddzielnie kurczaka, ryż i pozostały sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak