Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 4
cukier 15 dag
Cynamon cały Prymat
pieprz 6 ziarenek
kardamon 2 nasiona
skórka z pomarańczy
cukier puder 3 łyżki
wino czerwone 1 butelka

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w winie

Gruszki obrać, zachować ogonki. Wino wlać do wysokiego garnka, dodać cukier, cynamon, pieprz i kardamon. Zagotować, włożyć gruszki. Przykryć garnek pokrywką albo kawałkiem papieru do pieczenia i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Pozostawić w winie do wystudzenia. Pomarańczę obrać, dokładnie odkrawając skórkę od białego miąższu. Skórkę pokroić na bardzo cienkie paski. Przełożyć na sitko, przelać wrzącą wodą, włożyć do małego rondla, dodać cukier puder i odrobinę wody. Podgrzewać 15 minut, skórkę wyjąć z syropu, ostudzić. Gruszki podawać w miseczce lub na talerzu z odrobiną sosu z wina, udekorowane skórką z pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak