Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kociołek wiejski

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kiełbasa 300 g
papryka czerwona 1 szt
ziemniaki 350 g
cebula 1 szt
sos 1 szt
przyprawy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kociołek wiejski

Danie jest banalnie proste: kroimy kiełbasę i cebulę w półksiężyce, paprykę w kostkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy/oleju. Ja zazwyczaj daję dosłownie łyżkę oleju, albo nie daję go wcale - wytopi się z kiełbasy, a potem papryka puszcza sok. W międzyczasie jak kiełbasa,cebula i papryka się smażą obieram ziemniaki (zazwyczaj 2 średniej wielkości) i kroję je w średnią kostkę. Następnie dodaję ziemniaki na patelnię i kilka minut smażę razem z resztą.

Do całości dodajemy sos. Tu możliwości jest wiele: można wrzucić pomidory z puszki (wtedy potrawa będzie lekko kwaśna). Na zdjęciach jest wersja w której poszedłem na łatwiznę, czyli użyłem sosu pomidorowego z proszku. Całość gotujemy ok 25min (w zasadzie do momentu ugotowania ziemniaków - ja zazwyczaj wybieram największą kostkę ziemniaka którą widzę na patelni i jeśli jest miękka to danie jest gotowe :).

Oczywiście przyprawiamy do smaku: sól, pieprz, bazylia, lubczyk, czosnek - co kto lubi :)

Czas przygotowania: licząc od momentu rozpoczęcia krojenia ok 40minut
Koszt: (za 2os) ~12zł

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 18.12.2013 07:41
apetycznie wygląda
fictor123 21.10.2012 07:23
swietne danie i niedrogie
Ela15 16.01.2012 21:00
może być dobre
msmariusz 14.01.2012 17:57
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak