Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretki kawowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mocna kawa 200 ml
likier kawowy 200 ml
kremówka 100 ml
brązowy cukier 2 łyżeczki
cukier puder 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretki kawowe

Przygotować 6 szklaneczek o objętości 100 ml. Zaparzyć mocną kawę, w 100 ml gorącej rozpuścić łyżeczkę żelatyny, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać z likierem kawowym. Przelać do szklaneczek, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Zaparzyć ponownie kawę i do 100 ml dodać łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki żelatyny. Ostudzić, przelać na warstwę z likierem. Ponownie wstawić do lodówki. Kremówkę podgrzać, wymieszać z cukrem pudrem i resztą żelatyny. Przestudzić, wylać na warstwę kawy, wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała. Przed podaniem udekorować ziarenkiem kawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak