Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos holenderski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 2/3 szklanki
żółtko jajek 5
masło 25 dag
sól
pieprz
sok z cytryny
wino białe wytrawne 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos holenderski

Białe wino zagotować z bulionem warzywnym. Ostudzić, wbić 5 żółtek. Naczynie wstawić do większego garnka z gorącą wodą. Ubijać na parze, aż masa zgęstnieje. Wyjąć z kąpieli wodnej. Masło dodawać po kawałku, ubijając, aż powstanie gęsty sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać do ryb i drobiu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak