Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe serduszka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
mąka ziemniaczana 100 g
cukier puder 100 g
masło 200 g
smietana 18% 150 g
żółtko jajek
cukier puder 2 łyzeczki
mąka ziemniaczana 1 łyzeczki
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe serduszka

Na ciasta wymieszaj razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier. Dodaj masło. Uformuj gładkie ciasto i odstaw do lodówki na pół godziny.
Następnie przygotuj nadzienie- wymieszaj w rondlu wszystkie składniki poza cukrem waniliowym. gotuj na wolnym ogniu, aż stężeje, cały czas mieszając. Ostudź nadzienie. Następnie dodaj mąkę i cukier waniliowy.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok 2 mm. Natłuść foremki margaryną i wypełnij je ciastem.
Napełnij foremki nadzieniem waniliowym i przykryj je pozostałym ciastem. Serduszka ułóż na blasze do pieczenia. Piecz je przez ok 15 min. w 200*C.
Ostrożnie wyjmij ciastka, gdy jeszcze są gorące. Odstaw je do ostudzenia i posyp cukrem pudrem przed samym podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona15 29.01.2012 19:49
super ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak