Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słowacka zupa fasolowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała fasola 30 dag
włoszczyzna 1 pęczek
kiełbasa podwawelska 40 dag
ziemniaki 6
cebula 1
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyżka
majeranek
śmietana 18-procentowa 1 szklanka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Słowacka zupa fasolowa

Fasolę opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc. Do namoczonej fasoli dodać kiełbasę i obraną włoszczyznę. Gotować razem przez godzinę. Kiełbasę wyjąć, pokroić na plastry, wrzucić do zupy. Usunąć włoszczyznę (poza marchewką). Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekane, podsmażone na oleju czosnek i cebulę. Przyprawić do smaku, gotować pół godziny, aż ziemniaki będą miękkie. Zaprawić śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak